Lääkikset esittelyssä 2: Uppsalan yliopisto

 

250px-UU_logo

Uppsalan yliopisto on Ruotsin vanhin yliopisto, joka perustettiin vuonna 1477. Tänä päivänä yliopistossa opiskelee noin 24 250 kokoaikaista opiskelijaa, joista 1070 on lääketieteenopiskelijoita. Vuosien aikana kaupunki on kerännyt mainetta opiskelijakaupunkina vahvoine opiskelijaperinteineen, ja kaupungin keskustasta löytää 13 osakuntaa. Osakunnat (nation) ovat opiskelijayhdistyksiä, jotka tarjoavat jäsenilleen tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia sekä ylläpitävät kahviloita, pubeja ja klubeja. Suomalaisilla opiskelijoilla on kaupungissa oma yhdistys UPSO ja lääketieteenopiskelijat kokoaa yhteen Medulla.

Opinnot lääketieteellisessä sisältävät perinteisten opetusmenetelmien lisäksi ongelmalähtöistä oppimista (PBL). Tutkintoon kuuluu myös yhden lukukauden kattava itsenäinen tutkimustyö. Tutkimuksesta kiinnostuneet voivat hakea kesätutkijakouluun SOFOSKO:oon. Ulkomaanvaihdosta kiinnostuneille yliopisto sekä IFMSA tarjoavat erimittaisia vaihto-opiskelujaksoja.  Alla voit lukea suomalaisen toista lukukautta opiskelevan lääkisläisen Ainon kokemuksia Uppsalan yliopistosta!

 

Miksi valitsit lääketieteellisen?

Minulla oli yläasteella vielä aika hakusessa, kuka olen ja missä olen hyvä. Mietin montaa eri alaa, ja kaikki vaihtoehdot olivat tosi ihmiskeskeisiä. Muistan edelleen sen hetken, kun päätin, että haluan lääkäriksi. Puhuin yhdeksännen luokan jouluna lääkärikummitätini kanssa urasuunnitelmista, ja hän kysyi, olenko miettinyt lääketieteellistä. En ollut, koska ajattelin, etten kestäisi neuloja ja verta. Kummitätini kuitenkin vakuutti, ettei se ole mikään este ja että minusta voisi tulla hyvä lääkäri. Silloin aloin pohtia lääkärin uraa tosissani ja totesin, että sehän voisi olla minun juttuni. Olen aina tykännyt auttaa muita, joten sen parissa työskentely kuulosti todella sopivalta. Elimistö on myös aina ollut mielestäni mielenkiintoinen, ja olen pohtinut eri vaivojeni syitä kärsimättömästi. Kun päätin, että alan tähdätä lääkistä kohti, neula- ja verikammotkin alkoivat hälvetä.

Ovatko opinnot vastanneet oletuksiasi?

Mielestäni lääkisopintoja oli aika vaikea kuvitella etukäteen; mieleen tuli kaikkea Greyn Anatomian ja yksitoikkoisen latinankielen pänttäämisen väliltä. Kumpaakaan en ole (vielä) kokenut, mutta kivaa ja mielenkiintoista on ollut! Toki osa asioista on ollut vähän pakkopullaa, niin kuin varmasti kaikissa opinnoissa, mutta pääosin on ollut tosi mielenkiintoista. Yllätyksenä tuli opintojen monipuolisuus. Tiesin, että Uppsala on aika käytännönläheinen lääketieteellinen, mutta en osannut kuvitella näin monipuolista lukujärjestystä. Samalla viikolla voi olla luentoja, tuutoristuntoja (ruotsiksi falleja), seminaareja, labroja ja terveyskeskuspäivä tai muuta käytännönharjoittelua.

Minkä luulet erottavan käymäsi lääketieteellisen muista lääketieteellisistä?

Minulla on itsellä vähän faktat hakusessa tämän asian suhteen, mutta olen ymmärtänyt, että Uppsala on aika lailla sekoitus kaikkea. Göteborgissa ei tietääkseni ole lainkaan PBL:ää ja Linköpingissä taas todella paljon, Uppsalassa sitä on sopivasti. Meillä on myös käsittääkseni aika paljon käytännön harjoittelua ja terveyskeskuspäiviä. Ainakin moniin Suomen lääketieteellisiin verrattuna klinikkaa on ymmärtääkseni enemmän.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Olen pitänyt kaikista käytännönharjoituksista todella paljon. Parhaiten ensimmäiseltä lukukaudelta on jäänyt mieleen verikokeiden ottaminen. Se oli niin siistiä, kun sai ensimmäistä kertaa pistää toista ihmistä ja saada siitä verta ulos. Aluksi pelotti aika paljon, että mitä jos mokaan ja satutan toista. Kun se menikin tosi hyvin, tuli ihan voittajafiilis. Oli myös kiva, että ensimmäiselle termiinille oli valittu tosi mielenkiintoiset kurssit: ensimmäinen varsinainen kurssi käsitteli sydäntä ja toinen aivoja. Tuntui, että päästiin heti asiaan. Pakko myös mainita ihan mahtavat opiskelukaverit. Uppsalassa on tosi hyvä yhteishenki enkä ole kokenut ollenkaan kilpailua. On ollut tosi upeaa, kun on voinut opiskella yhdessä kavereiden kanssa niin, että kaikki kannustaa toisiaan ja yritetään yhdessä selvitä tenteistä.

Mikä on ollut haastavinta opinnoissasi?

Minulle on ehkä ollut vaikeinta yhteisessä tahdissa pysyminen. En opi oikeastaan mitään luennoilla, se ei vaan ole ainakaan vielä ollut minulle hyvä oppimismuoto. Välillä olen tuntenut itseni tyhmäksi, kun on pienryhmissä keskusteltu ja muut toteavat tyyliin ”hei mut tää asiahan tuli luennolla” ja itse olen ollut ihan pihalla. Minulla se oppiminen on ollut aika pitkälti itsenäisen opiskelun varassa, mutta toivottavasti opin tulevaisuudessa paremmin myös luennoilla ja ryhmissä

Onko sinulla vinkkejä lääketieteelliseen hakevalle?

Kliseisesti voisin ehkä sanoa, että älä luovuta ja usko unelmiisi. Tiesin aika varhaisessa vaiheessa lukiossa, että haluan hakea Ruotsiin. Tiesin siis, että minun on pakko saada hyvät arvosanat. Ekoista yo-kokeista ei tullut sellaisia arvosanoja, joita olin toivonut, mutta päätin, etten luovuta. Seuraavalla kirjoituskerralla uusin kokeet ja arvosanat nousivat. Olin tosi ylpeä ja iloinen, etten luovuttanut. Kannattaa myös tiedostaa jo hyvissä ajoin, että lääketieteellisessä on aina todella kova porukka opiskelemassa. Ei siis kannata verrata itseään muihin. Jos kilpailuhenkisyyttä luokalla sattuisi olemaan, siihen ei kannata lähteä ollenkaan mukaan. Minä aloin jo lukiossa harjoitella sitä, että keskittyy vaan omaan tekemiseen, vaikka se ei aina helppoa ollutkaan.

Miten vietät vapaa-aikasi opintojen ohella?

Olen onneksi löytänyt Uppsalasta tosi hyviä kavereita, vaikka olen ollut siellä vasta puoli vuotta. Minulla on sekä suomalaisia että ruotsalaisia kavereita Uppsalassa, ja tykkään viettää aikaani heidän kanssaan esim. nationeilla tai ihan vaan jonkun kaverin luona. Viime keväänä ehdin myös käydä monta kertaa Suomessa. Uppsalassa on mahtavat suomalaisjärjestöt Medulla ja UPSO, joiden tapahtumiin olen melkein aina pyrkinyt menemään. Myönnettäköön, että myös Netflix vie vapaa-aikaani. Soittelen nykyään myös aika usein perheelleni ja ystäville Suomeen. Koulumatkat ovat paljon mukavampia, kun puhuu äidin kanssa puhelimessa. Liityin myös Uppsalan lääketieteellisen urheiluseuraan ja käyn maanantaisin uimassa opiskelijavuorolla. Jos kaiken tämän jälkeen vielä jää aikaa, tykkään lukea kirjoja.

 

Linkit

Lääketieteellisen opetussuunnitelma

Yliopiston sivut

UPSO

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s