Lääkikset esittelyssä 4: Linköpingin yliopisto

Linköping logo

Linköpingin yliopisto perustettiin vuonna 1975. Yliopistossa on nykyään 27 000 opiskelijaa, joista noin 1100 opiskelee lääketiedettä. (Lähde)  Lääketieteen opinnot painottuvat yliopistossa ongelmalähtöiseen oppimiseen (PBL), jolloin opiskelijan oma vastuu opinnoista korostuu. Kurssien lähtökohtana on tutkia tiettyjä elinjärjestelmiä. Opintoihin kuuluu myös puolenvuoden mittainen itsenäinen tutkimustyö. Linköpingin yliopisto on viime vuosina valittu useampaan otteeseen Ruotsin parhaaksi lääkikseksi. Alla voit lukea seitsemättä lukukautta opiskelevan Katin kokemuksia Linköpingin yliopistosta.

 

Miksi valitsit lääketieteellisen?

Valitsin lääketieteellisen, koska ihmisen anatomia ja fysiologia ovat kiinnostaneet ala-asteelta saakka. Heti lukion jälkeen ei kuitenkaan tärpännyt, mutta jatkoin sitkeästi pääsykokeisiin pänttäämistä. Pääsin kuitenkin opiskelemaan venäjän kieltä ja kulttuuria Tampereen yliopistoon, ja pyörin nelisen vuotta siellä. Vuosien myötä opiskellessani humanistisia tieteitä vahvistuikin ajatus siitä, että haluan opiskella lääkäriksi. En kokenut kieliasiantuntijana toimimista niin omaksi alakseni, ja alanvaihdon jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen siihen, että päätin muuttaa Ruotsiin lääkispaikan täältä saatuani.

 

Ovatko opinnot vastanneet oletuksiasi?

Kyllä ovat. Ei ole oikeastaan kahta samanlaista päivää ja opiskella saa paljon. On hyvin mukavaa, että joka päivä oppii jotain uutta.

 

Mikä erottaa käymäsi lääketieteellisen muista lääketieteellisistä?

Linköpingissä käytössä on PBL (Problem Based Learning), mikä tuo vapauksia mutta myös vastuuta. PBL opetusmetodina perustuu pienryhmätapaamisiin, joissa on aina yksi potilastapaus. Tapaamiskertojen välillä opiskelijat hankkivat itsenäisesti tietoja opiskeltavasta aiheesta, jotta osaavat keskustella seuraavan kerran muiden ryhmäläisten kanssa aiheesta. Jokaisella tapaamiskerralla muotoillaan oppimistavoitteet ja kysymykset, joihin jokainen itsenäisesti etsii vastauksen. Lisäksi olen ymmärtänyt, että Linköpingin yliopisto eroaa muista yliopistoista myös siten, että meillä on vain yksi tentti lukukaudessa. Kokemuksesta voin sanoa, että siihen sitten luetaankin antaumuksella.

 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Potilaskontaktit ehdottomasti. Ensimmäinen kliininen harjoitteluni on ollut terveyskeskuksessa, jossa tapaa potilaita laidasta laitaan. Olen päässyt tutkimaan potilaita jo lähes itsenäisesti ja saanut valtavasti uusia kokemuksia. Hyvä ihmistuntemus ja savolainen lupsakkuus ovat ehdottomasti eduksi lääkärin työssä. Tässä ammatissa saa ja pitääkin osata heittäytyä.

 

Mikä on ollut haastavinta opinnoissasi?

Haastavinta ovat ehkä olleet lukukausitentit. Linköpingin lääkis on siitä vähän kurja, että tentti on yleensä tammikuun alussa, joten joulu meneekin sitten tenttiin lukiessa. On melkoisen itsekuria vaativaa viettää joulun ja uuden vuoden aika nenä kiinni kirjassa, heh.

 

Onko sinulla vinkkejä lääketieteelliseen hakevalle?

Jos Suomessa ei paikka auennut, niin suuntaa ulkomaille! En ole kertaakaan katunut päätöstäni ja usein sanonkin Ruotsiin muuttamisen olleen yksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Muista, että takaisin voi palata aina, mikäli opinnot länsinaapurissa eivät maistukaan. Tästähän saa vain yhden kokemuksen lisää ja mikä parasta: kielitaito tulee kaupanpäällisenä.

 

Entä onko sinulla vinkkejä muille lääkäriopiskelijoille?

Opiskelkaa alusta asti kaikki huolella, niihin prekliniikan teorioihin törmää kliniikassakin. Tosin ei ihan jokaista molekyyliä kannata mieleensä painaa. Lääkärin työssä on tärkeää hahmottaa kokonaisuuksia. Me emme kuitenkaan ole molekyylibiologeja

 

Miten vietät vapaa-aikasi opintojen ohella?

Jaa-a. Jos vapaa-aikaa sattuu löytymään, niin yritän liikkua niin paljon kuin mahdollista. Kun kroppa on kunnossa, niin mielikin pysyy virkeänä. Tärkeää on myös muistaa se sosiaalinen elämä ja ystävät. Pelkästään pänttäämällä tämän koulun läpi ei pärjää vaan on alusta asti hyvä löytää balanssi sosiaalisen elämän ja koulun välillä. Tärkeintä on muistaa, että elämässä on muutakin kuin se lääkis!

 

Lähteet

https://liu.se/utbildning/program/mala2

https://liu.se/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s