Lääkikset esittelyssä osa 6: Karolinska Institutet

karolinska

Solnassa Tukholman seudulla sijaitseva Karoliininen instituutti on Nobel-akatemian koti. Karoliininen instituutti perustettiin 1810 kouluttamaan päteviä sotalääkäreitä ja vuonna 1861 se vihittiin viralliseksi yliopistoksi. Yliopistossa on vain yksi tiedekunta, ja kaikki ohjelmat keskittyvätkin lääketieteen ympärille. Lääkäriopiskelijoita yliopistossa on noin 1620 ja opiskelijoita on yhteensä noin 6080.( Lähde )Opiskelun lähtökohtana on usein potilastapaukset ja opetuksessa käytetään enimmäkseen perinteisiä opetusmenetelmiä, kuten luentoja ja seminaareja. Yliopisto panostaa vahvati tutkimukseen; tutkimisesta kiinnostuneille opiskelijoille on tarjolla niin tutkimukseen perehdyttäviä oheiskursseja kuin mahdollisuus kesätutkimusprojektiin, minkä lisäksi tutkijan uralle voi hypätä yksinkertaisesti luennoitsijan hihasta vetämällä! Sen lisäksi, että suuri osa yliopiston opiskelijoista tulee Ruotsin rajojen ulkopuolelta, tarjoaa yliopisto kansainvälisyydestä kiinnostuneille myös runsaat opiskelijavaihtomahdollisuudet  yhteistyöyliopistoissa. (Lähde 2)

Alla voit lukea Karoliinisessa instituutissa pian neljättä vuotta opiskelevan Muaadin kokemuksia.

Miksi valitsit lääketieteellisen?

Lääketiede on ihmistiedettä, se tutkii niin ihmistä kuin ihmisiä ja sen ongelmia eri näkökulmista, etsii vastauksia ja toteuttaa ratkaisuja. Kaiken keskiössä on ihminen, jota autetaan, oli kyse potilaasta, sairaanhoitopiiristä tai suuresta pakolaisleiristä. Valitsin lääketieteellisen koska se on yhdistelmä tiedettä, käsityötä ja sosiaalitieteitä; todellinen ihmisoppi.

Ovatko opinnot vastanneet oletuksiasi?

Kyllä ja enemmän. Kurssi kurssin jälkeen ihmisten auttaminen motivoi enemmän; opin uusia asioita ja taitoja, joita voi käyttää yhden, kymmenen tai miljoonan ihmisen elämän laadun parantamiseen. Lääketiedehän käsittää sisällään niin yksilöllisen- kuin kansanterveydellisen puolen. Ja kaikkea siltä väliltä. Olen saanut uskomattomia ystäviä ja luonut mahtavia kontakteja niin lääkäreiden, opiskelijoiden kuin tutkijoiden kanssa.

Mikä erottaa käymäsi lääketieteellisen muista lääketieteellisistä?

 Jokaisessa paikassa on etuja ja haittoja, lääketiedehän ei itsessään eroa paljon alueellisesti. Karoliinisessa on parasta tukholmalainen monimuotoisuus, kansainvälisyys, tutkimusmahdollisuudet ja Tukholman lääni.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Parasta on ollut auttaa ihmisiä; oli kyse tiedon välittämisestä sairaalapotilaalle ja siitä hymyn vastaanottaminen tahi terveyskeskuspotilaalle avautumisen mahdollisuuden antaminen. Parasta on tietyt ihmiset, niin erittäin inspiroivat ja inhimilliset lääkärit, joiden kanssa on ollut suorastaan kunnia työskennellä tai sankarimaisen ponnistelevat potilaat, joiden tilanteentaju on tajunnan räjäyttävää. Parasta on lääketiede sen ajoittain loogisine algoritmeineen ja toisaalta yksiselitteisesti selittämättömine tapahtumankuluineen.

Mikä on ollut haastavinta opinnoissasi?

Monet asiat vaativat katedraaliluentoja ja asioiden ulkoa oppimista. Opiskeltava volyymi on massiivinen ja haastavinta on ollut löytää opiskelulähteet ja oikea opiskelutapa (luennot ja vanhat kokeet vai kirja vai internet ja millä kombinaatioilla missä suhteessa). Kaikkiin kursseihin ei myöskään sovi sama opiskelutapa (vrt. fysiologia ja dermatologia).

Onko sinulla vinkkejä lääketieteelliseen hakevalle?

Jos haluat oikeasti auttaa ihmisiä ja jos ymmärrät, että ihmisiä on oikeasti erilaisia ja yhdistävänä tekijänä se, että heitä kunnioittamalla pääsee pitkälle. Jos myös ymmärrät, että mikään terveydenhuoltosysteemi ei ole täydellinen ja tämän takia sinun velvollisuutesi on tietotaitoinesi tehdä siitä parempi, potilas kerrallaan. Jos olet valmis opiskelemaan paljon. Jos edellä mainitut ehdot toteutuvat, tee kaikkesi päästäksesi lääkikseen. Panosta lukioaineisiin, pääsykokeisiin, etsi ulkomaisia vaihtoehtoja (Skandinavia, Itä-, Länsi-, Etelä-Eurooppa, Aasia).

Entä onko sinulla vinkkejä muille lääkäriopiskelijoille?

Älkää unohtako ottaa taukoa opiskelusta. Älkää unohtako inhimillisyyttä lääketieteessä. Älkää unohtako sitä ylellisyyttä missä elämme; älkääkä unohtako globaalia terveyttä. Oppikaa tykkäämään perusterveydenhuollosta; potilas saapuu vastaanotolle ongelman kanssa. Potilas avautuu ja kertoo ongelmansa Sinulle. Kunnioita tätä faktaa, tätä luottamusta. Istut tietotaidon päällä, joka kykenee auttamaan tai ohjaamaan potilasta ongelmansa kanssa, oli kyse oikeasta lääketieteellisestä ongelmasta tai ei. Ei ole helppoa! Vilkaiskaa lääketieteellisiä huippujulkaisuja (NEJM, the Lancet), lukekaa historiaa.

Miten vietät vapaa-aikasi opintojen ohella?

Punaisen Ristin vapaaehtoistyötä ja kavereiden kanssa maleksimista. Kännykkäkuvailua.

 

Linkkejä:

Yliopiston sivut

Lääketieteellisen sivut

  • Mira Lehtonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s