Lääketieteen opinnot kestävät Ruotsissa viisi ja puoli vuotta eli yhteensä 11 lukukautta (terminer). Valmistumisen jälkeen suoritetaan AT (allmäntjänstgöring), vähintään 18 kuukautta kestävä harjoittelu, joka vastaa Suomen entistä eurolääkärikoulutusta eli perusterveydenhuollon lisäkoulutusta. Vasta tämän jälkeen voi hakea laillistamista lääkäriksi. Erikoistumisvaihetta puolestaan kutsutaan specialisttjänstgöring- eli ST-palveluksi.
Ruotsissa lääketiedettä voi opiskella seitsemässä yliopistossa: Uumajassa, Uppsalassa, Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa, Örebrossa, Linköpingissä, Göteborgissa, ja Lundissa. SMR on koonnut jokaisesta Ruotsin yliopistoista omat esittelynsä: Lund, Tukholma, Göteborg, Linköping, Örebro, Uppsala ja Uumaja.
Ruotsin lääketieteelliseen haku edellyttää, että hakija täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ja lääketieteellisen erityiset hakuvaatimukset. Yleisen korkeakoulukelpoisuuden täyttää, jos on korkeakoulukelpoinen Suomessa sekä omaa riittävän englannin ja ruotsin kielen taidon.
Korkeakoulukelpoisuus ruotsinkielen kohdalta vaatii:
- 1996-2018 välillä valmistuneille riittää kun on suorittanut vähintään 5 kurssia ruotsia lukion aikana, vuotta 1996 ennen valmistuneille riittää vähintään 6 kurssia.
- Vuoden 2018 jälkeen valmistuneille (aloittanut lukion vuonna 2015) tulee olla ollut ruotsi äidinkielenä ylioppilaskokeissa, pitkä ruotsi ylioppilaskokeissa, ruotsi toisena äidinkielenä (aine, jota tarjotaan ruotsinkielisessä lukiossa suomenkielisille) tai 8 kurssia A-Ruotsia lukiossa.
Erityiset hakuvaatimukset sisältävät opintokokonaisuudet: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 tai Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Suomalaisena hakijana on oltava suorittanut näitä vastaava määrä suomalaisia lukiokursseja. Vuonna 2016 lukion aloittaneiden on suoritettava 4 kurssia biologiaa, 5 kurssia kemiaa, 7 kurssia fysiikkaa ja pitkä matematiikka. Ennen vuotta 2016 lukion aloittaneiden on oltava suorittanut 2 kurssia biologiaa, 5 kurssia kemiaa, 8 kurssia fysiikkaa ja pitkä matematiikka. Jos sinulta puuttuu kursseja, voit käydä suorittamassa ne esimerkiksi iltalukiossa ja lähettää tästä erillinen todistus lukiotodistusten mukana.
Hakeminen tapahtuu osoitteessa antagning.se, josta löytyy myös ajankohtaisin tieto hakuprosessista. Ruotsissa järjestetään kaksi hakukierrosta vuosittain, yksi maalis-huhtikuussa (opinnot alkavat seuraavalla syyslukukaudella) ja toinen syys-lokakuussa (opinnot alkavat kevätlukukadella).
Opiskelijavalinta yliopistosta riippuen on eri hakuryhmissä. Suurin osa suomalaisista valitaan arvosanojen mukaan arvosanahakuryhmässä vertailuluvun avulla. Vertailuluku lasketaan niin ylioppilastodistuksesta kuin lukion päättötodistuksesta. Valmistumisen jälkeen suoritetut arvosanat eivät korota vertailulukua. Vertailulukua on mahdollista korottaa vain Ruotsissa suoritetuilla Komvux-opinnoilla. Universitets- och högskolerådet laskee keskiarvon pakollisista ylioppilaskokeistasi ja päättötodistuksestasi (valinnaiset ylioppilaskirjoitukset otetaan mukaan, jos ne korottavat keskiarvoasi). Saatu keskiarvo vastaa sitten jotain vertailulukua. UHR laskee vertailuluvun sinulle, mutta jos olet kiinnostunut tarkemmin vertailuluvun määrittämisestä voit lukea maailmalle.netistä, antagning.sestä tai antagning.sen esimerkistä. Aikaisempia pääsyrajoja voit etsiä täältä. Sisäänpääsyn raja lääketieteellisiin koulutusohjelmiin on yleensä noin 22 pistettä.
Läkarstudent.se on ruotsinkielinen sivusto, jossa on paljon tietoa lääketieteelliseen hakemisesta sekä keskustelufoorumi opintoihin liittyen. Myös opetushallituksen ylläpitämästä Ruotsi-oppaasta löytyvät perustiedot Ruotsin korkeakouluihin hakemisesta. Internet on pullollaan erilaisia hakuoppaita: UPSOlla (Uppsalan Suomalaisilla Opiskelijoilla) on lyhyt tietopaketti Ruotsiin hakemisesta kotisivullaan ja Ruotsiin muuttamisesta haaveileville on perustettu jopa oma blogi. Jos et kuitenkaan löydä vastausta näistä lähteistä tai FAQ kohdasta sivuillamme, vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin!
Lisätietoja opintojen hyväksilukemisesta löydät täältä. Jos olet aloittanut opinnot 2016 ja siitä eteenpäin voit lukea Suomen lukion kurssien vastaavuuden Ruotsin vaatimusten kanssa täältä.