Tietoa Ruotsissa opiskelusta

Lääketieteen opinnot kestävät Ruotsissa viisi ja puoli vuotta eli yhteensä 11 lukukautta (terminer). Valmistumisen jälkeen suoritetaan AT (allmäntjänstgöring), vähintään 18 kuukautta kestävä harjoittelu, joka vastaa Suomen entistä eurolääkärikoulutusta eli perusterveydenhuollon lisäkoulutusta. Vasta tämän jälkeen voi hakea laillistamista lääkäriksi. Erikoistumisvaihetta puolestaan kutsutaan specialisttjänstgöring- eli ST-palveluksi.

Lääketiedettä voi opiskella seitsämässä yliopistossa Ruotsissa: Uumajassa, Uppsalassa, Karolinska institutetissa Tukholmassa, Örebrossa, Linköpingissä, Göteborgissa, ja Lundissa. Hakeminen tapahtuu osoitteessa antagning.se, josta löytyy myös ajankohtaisin tieto hakuprosessista. Ruotsissa järjestetään kaksi hakukierrosta vuosittain, yksi maalis-huhtikuussa (opinnot alkavat seuraavalla syyslukukaudella) ja toinen syys-lokakuussa (opinnot alkavat kevätlukukadella).

Läkarstudent.se on ruotsinkielinen sivusto, jossa on paljon tietoa lääketieteelliseen hakemisesta ja keskustelufoorumi opintoihin liittyen. Myös opetushallituksen ylläpitämästä Ruotsi-oppaasta löytyvät perustiedot Ruotsin korkeakouluihin hakemisesta. Internet on pullollaan erilaisia hakuoppaita: UPSOlla (Uppsalan Suomalaisilla Opiskelijoilla) on lyhyt tietopaketti Ruotsiin hakemisesta kotisivullaan, Uumajan yliopisto julkaisee vuosittain oman oppaan suomalaisille hakijoille ja Ruotsiin muuttamisesta haaveileville on perustettu jopa oma blogi. Jos et kuitenkaan löydä vastausta näistä lähteistä, vastaamme mielellään kaikkiin kysymyksiin!

SMR on koonnut jokaisesta Ruotsin yliopistoista omat esittelynsä:  LundTukholmaGöteborgLinköpingÖrebroUppsala ja Uumaja.


Lisätietoja opintojen hyväksilukemisesta täältä